FAHRENHEIT 451, de Ray Bradbury

Ray Bradbury construiește în această carte de excepție o lume distopică, o lume în care casele sunt ignifuge, iar pompierii ard cărți, o lume în prag de război, o lume din care lipsește cea ma importantă întrebare: De ce?

Aici, dorința de a cunoaște reprezintă marele pericol al civilizației, dacă dorești să cunoști devii un rebel, un nebun, un delicvent, un paria, pentru că toți ceilalți se leagănă iluzoriu într-un hedonism fără valoare, consumând doar distracții. 

În acest SF de groază oamenii circulă cu mare viteză, nu au timp să se oprească și să privească lucrurile din jur, își doresc doar divertisment, nu mai suportă liniștea, și nu-și mai iau răgaz să se gândească la însemnătatea vieții lor.

Tot ceea ce îți abate atenția de la tine însuți e adecvat. Nu trebuie să fii preocupat de nimic ambiguu.

„Viața a devenit un uriaș carusel, dragă Montag, totul țipă, huruie și face poc!”

Aici, lumea este guvernată de televiziune și radio, pereții-tv reprezintă adevărata familie pentru oameni, iar arta și literatura sunt cei mai mari monștri, pentru că te pun în pericolul de a fi nefericit.

„Ce vrem noi mai presus de orice, în această țară? Oamenii vor să fie fericiți, nu-i așa? N-ai auzit asta toată viața ta? Oamenii spun: vrem să fim fericiți. Ei, și nu sunt? Nu-i ținem noi într-o veșnică agitație, nu le dăm destule distracții? Doar pentru asta trăiește omul, nu? Pentru plăceri, pentru stârnirea simțurilor. Și trebuie să recunoști că în cultura noastră există din belșug.”

Focul devine aici un element care purifică lumea de posibile incertitudini și nisiguranțe, de emoții și sentimente, de tot ceea ce creează poezia unei vieți. Focul șterge tot, te absolvă de vina de a fi curios. Opus focului stă memoria, cea care poate păstra intactă cultura, cea care poate fi un nou început, cea care poate salva umanitatea.

 

Fahrenheit 451, de  Ray Bradbury, Editura Paladin, 2016, traducere din limba engleză și note de Petre Solomon, 172 de pagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *